Actele necesare pentru casatoria civila si cununia religioasa
In organizarea unei nuntii fiecare detaliu si fiecare aspect trebuie sa fie foarte bine planificat si indeplinit pentru ca nunta sa fie una de succes.
Pentru ca actul casatoriei sa fie legalizat trebuie sa depui actele necesare atat la locul unde se va savarsi cununia civila cat si la cea religioasa.
Ce acte sunt necesare la starea civila? Chiar daca rezervarea pentru cununia civila a trebuit sa o faci cu 7-8 luni inainte, depunerea actelor se realizeaza doar cu 10 zile inainte. Actele necesare sunt:
- certificatele de nastere in orginial si copie.
- actele de identitate in original si copie.
- certificatele medicale sunt foarte importante, ele prezinta starea de sanatate a viitorilor soti iar in ele trebuie sa fie cuprinsa mentiunea ca va puteti casatori. Acestea sunt valabile 14 zile de la emitere.
- declaratia de casatorie, aceasta se face conform anexei 16 din articolul 68 de catre ambii viitori soti la primaria unde acestia sunt domiciliati sau in localitatea unde acestia au resedinta temporara.
- chitanta pentru suma de 1 ron platita la directia de taxe si impozite.
Daca te afli la a doua casatorie sunt cateva acte aditionale de care ai nevoie.
Daca casatoria precedenta s-a incheiat prin divort ai nevoie de:
- copii dupa sentinta de divort in doua exemplare legalizate
- chitanta C.E.C in valoare de 5 lei si timbre fiscale.
Daca casatoria a fost desfacuta in urma decesului unuia dintre soti trebuie sa depui la starea civila urmatoarele acte:
- certificat de deces in original si copie.
- certificatele de nastere a copiilor rezultati in urma casatoriei anterioare ( in original si copie )
Acte si aprobari speciale:
- In cazul in care vrei sa oficiezi casatoria in afara sediului primariei ai nevoie de o aprobare de la primar.
- Chiar daca din punct de vedere legal, la persoanele de sex feminin, varsta minima pentru casatorie este de 16 ani iar la cele de sex masculin este de 18 ani, in cazul in care exista anumite impedimente din cauza conditiilor de varsta trebuie sa obti aprobarea presedintelui consiliului judetean. Daca esti din Bucuresti poti sa primesti aceasta aprobare de la Primarul general al municipiului.
- In cazul in care ambii soti sau unul dintre ei este cetatean strain ai nevoie de un traducator autorizat care sa efectueze traduceri legale ale actelor tale.
In ziua cununiei trebuie sa te asiguri ca te prezinti la locul oficierii starii civile cu cel putin 15 minute inainte, altfel risti sa iti pierzi randul. Si nu uita ca ai nevoie si de doi martori.
Ce acte sunt necesare pentru cununia religioasa oficiata la biserica? La biserica nu trebuie sa depui foarte multe acte insa trebuie indeplinite cateva conditii. Ceremonia religioasa este considerata de biserica o taina sfanta de binecuvantare a uniunii dintre soti. Actele necesare pe care trebuie sa le depui la biserica sunt:
- certificatul de casatorie civila
- adeverinta de botez
Daca mirii sunt de confesiuni diferite , pentru o casatorie mixta ai nevoie de / ca:
- aprobarea preotului local sau al parohului.
- urmasii sa fie botezati in cultul Ortodox (daca unul dintre miri este botezat in aceasta religie).
Nu se pot realiza casatorii intre rudele de sange pana la gradul al VII-lea. Inainte de cununie miri trebuie spovediti si cuminecati. In cadrul bisericii Greco-Catolice actele necesare sunt aceleasi, este insa obligatoriu sa fiti amandoi botezati, indiferent in ce confesiune.
Nu uita ca in cadrul pregatirilor pentru nunta actele trebuie depuse in mod obligatoriu la primarie si biserica. Se stie ca actul casatoriei este unul sacru, sfant care uneste doua persoane care se iubesc, insa este bine ca aceasta sa fie legalizata deoarece acest lucru intareste legatura speciala pe care vrei sa o inchei.