Fiecare țară are propriile ei obiceiuri de nuntă. Din cele mai vechi timpuri, tradiția nunții era considerată un sacră și era însoțită de diverse ritualuri care să aducă fericire și noroc în viața noii familii. Multe dintre aceste ritualuri au fost uitate sau și-au pierdut mesajul în timp. Totuși, multe dintre acestea mai sunt prezente și pun în evidență cultura unei națiuni.
Dacă până acum am auzit pretutindeni povești despre tradițiile de nuntă din România, astăzi vă propunem un articol în care vom afla ce obiceiuri există privind organizarea acestui eveniment în alte țări din Europa.
Franța
În cultura franceză se spune că aduce noroc să ai o bucățică din rochia miresei. Ca să evite ca la finalul serii să rămână cu rochiile sfășiate, frantuzoaicele au început să poarte jarteluțe pe care le scoteau și le aruncau nuntașilor. Pentru ca această tradiție să fie și mai picantă – așa cum se practică și în România – astăzi mirele scoate jartiera cu dinții și o aruncă burlacilor pentru a vedea care este următorul la însurătoare.
Tradiția aruncării buchetului a luat naștere tot în Franța, în secolul al XVI-lea. La început această tradiție avea o altă formă, buchetul nu era aruncat de mireasa, ci, din contră, bărbații prezenți la nuntă alergau după mireasă ca să-l prindă. Mai apoi, a luat naștere obiceiul de a se arunca buchetul către fetele nemăritate. Superstiția spune că aceea care va prinde buchetul se va mărita chiar în același an.
Grecia
Dansul banilor este o tradiție în Grecia. Casa miresei se decorează cu ghirlande de flori, cu felinare, lumânări, tul, sfeșnice și candelabre albe. Rochia de mireasă este cât mai frumoasă, eventual cu trenă. Numele prietenelor miresei care sunt nemăritate sunt scrise pe talpa pantofului miresei, asta aduce noroc acestora, se spune că ele se vor căsători cât de curând. Nașul este cel care încalță mireasa și pune bancnote în interiorul pantofilor. Mirele este îmbrăcat de prieteni, bărbierit și apoi însoțit de ei la biserică unde își va aștepta mireasa la altar.
În ziua nunții, prietenele miresei care sunt necăsatorite împodobesc și îmbracă mireasa în rochia de mireasa și o pregătesc pentru cununie. La rândul ei mireasă scrie numele lor pe talpa pantofilor, pentru că există credința că fetele a căror nume se vor șterge până la sfârșitul nunții, se vor căsători curând.
Spania
Nu sunt puțini cei care, la o nuntă spaniolă, vor vedea cum cavalerii de onoare taie cu foarfeca bucăți de material din cravata mirelui. Bucățile vor fi ulterior „vândute” celorlalți invitați prezenți la nuntă, tocmai pentru a strânge mai mulți bani pentru tinerii însurăței.
Italia
Migdalele trase în zăhar – sau, mai modern, în fondant – provin de la nunțile italiene. Cinci astfel de bombonele, legate în tull sau organza cu o delicată panglică reprezintă cel mai popular cadou de mulțumire pe care mirii îl oferă invitaților. Această tradiție vine de la vechea credință conform căreia este bine să împarți bunăstarea noii familii cu ceilalți invitați.
Una dintre vechile tradiții europene care sunt încă respectate și astăzi este aceea de a oferi un inel de logodnă ca dovadă a bunelor intenții față de domnișoara curtată. Indiferent dacă sunteți sau nu tradiționaliști, important este ca nunta voastră să fie așa cum vă doriți și să aveți parte de cele mai frumoase amintiri.